
O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel
A. FIŞA ACTIVITĂŢII
Unitatea de învăţămȃnt: Şcoala Gimnazială “Vasile Tomegea”, Boroaia, jud.Suceava
Nivelurile de învăţămȃnt: clasele pregătitoare – VIII
Număr elevi din școală: 501
Număr cadre didactice din școală: 36
Coordonatori activitate:
- dir. prof.Moroșan Lucia: luciamorosan@yahoo.com
-prof.religie Meleștean Georgeta, melestean_georgeta@yahoo.com
-preot Meleștean Ionel, parohia ,,Buna Vestire” Bărăști
-prof. Berariu Maria
- Titlul activităţii: “Dăruind vei dobândi”
- Domeniul în care se încadrează: Cetățenie democratică și responsabilitate socială
- Scopul activităţii: formarea de capacități și atitudini care contribuie la dezvoltarea
personală a elevilor, precum şi cultivarea valorilor culturale, moral-religioase ce
definesc sufletul poporului român; - Obiective educaţionale:
- stimularea interesului copiilor pentru cunoașterea obiceiurilor Crăciunului specifice zonei în care locuiesc;
- dezvoltarea creativităţii şi a spiritului competitiv;
- formarea deprinderilor de a lucra în grup;
- dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de relaţionare cu ceilalţi;
- formarea și dezvoltarea motivației în scopul întrajutorării semenilor aflați în dificultate;
- urmărirea unor exemple de bune practici, în vederea formării unei educații demnede viitori cetățeni;
- promovarea calităților morale: bunătate, toleranță, grijă față de semenii noștri;
- responsabilizarea copilului față de problemele societății într-un mod accesibil șiinovativ;
- dezvoltarea competențelor anteprenoriale;
- formarea și dezvoltarea la elevi a deprinderilor de participare la viața comunității;
- atragerea elevilor în organizarea unor activităţi cu caracter extracurricular,conducând la creşterea calitativă şi cantitativă a acestor activităţi.
- Participanţi: 235 de elevi; procent de participare 100%, învățători, profesori și preoți;
- Durata și locul desfășurării activității : 19-20 decembrie2018 la Şcoala Gimnazială “Vasile Tomegea”, Boroaia (realizarea unor felicitări, comercializarea lor, în scop caritabil, achiziționarea de alimente pentru bătrânii din comună) şi Parohia Buna Vestire, Bărăști (moment catehetic, împodobirea bradului, concert de colinde, vernisarea expoziției ,,Datini și obiceiuri de iarnă la români”, premierea tuturor elevilor) Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului” Groși.
- Descrierea activităţii:
Proiectul Educațional: “Dăruind vei dobândi” a fost iniţiat de Şcoala Gimnazială ”Vasile Tomegea” Boroaia în parteneriat cu Parohia ,,Buna Vestire” – Bărăști, Boroaia. Ca în fiecare an proiectul urmăreşte crearea abilităților de exprimare plastică a sentimentelor și trăirilor transmise de unele sărbători din viața românilor, redarea în acorduri sensibile a evenimentelor naționale, cultivarea talentului artistic, iar prin expozițiile cu subiect religios se realizează diseminarea activităților de creație. Implicarea elevilor, cadrelor didactice și a părinților acestora în activități antreprenoriale și de voluntariat, prin valorificarea produselor activității, în scop caritabil a înlesnit atingerea scopului acestui proiect care a urmărit și împărtășirea învățăturii creștine atât colectiv cât și individual. Activitatea s-a desfăşurat pe parcusul a două zile. - La Școala Gimnazială ”Vasile Tomegea” Boroaia au fost prezentate materiale de informare cu privire la Nașterea Domnului, s-au realizat creații plastice pentru expoziție și târgul de felicitări și s-au achiziționat produse: ulei 131 litri, zahăr 135 kg, făină de grâu 142 kg făină porumb 21 kg, orez 40 kg, conserve pateu 13, bulion 9, paste 31, dulciuri 40 si altele pentru bătrânii defavorizați din cadrul comuei, iar pentru bătrânii de la Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului” Groși pachete cu dulciuri, alimente și o mașină automată de spălat rufe.
- La Parohia ,,Buna Vestire” – Bărăști, Boroaia , noțiunile liturgice au fost prezentate de către părintele paroh Meleștean Ionel într-o atmosferă spirituală, de înălțare duhovnicească. A fost împodobit bradul, expoziția a fost jurizată, iar elevii au primit premii, diplome de participare și felicitări specifice Sărbătorii Nașterii Domnului după care a fost susținut un concert de colinde. Bătrânii beneficiari ai voluntariatului creștin au primit cu emoție pachetele cu alimente oferite de micii samariteni. Alături de elevi, în ambele zile, părinții au susținut efortul copiilor cumpărând produsele pentru actul caritabil, dovedind responsabilitatea socială față de acțiunile proprii, preocuparea pentru dezvoltarea personală și pentru formarea unor atitudini și valori social-civice democratice.
- Rezultate obţinute:
Elevii au reușit să implice un număr tot mai mare de părinți-voluntari în sprijinirea bătrânilor aflați în dificultate. În cadrul proiectului, coordonatorii au responsabilizat școlarii în cadrul activităților de voluntariat, revigorând spiritul civic, promovând valori de solidaritate și generozitate. Spiritul de echipă a avut un impact pozitiv asupra tuturor beneficiarilor proiectului. Elevii știu mai multe, elevii sunt mai buni. - Continuarea proiectului
Părinţii, elevii şi profesorii şi-au manifestat disponibilitatea de a continua proiectul şi în anul următor, ca în anii din urmă, deoarece își doresc formarea omului în comunitate și pentru comunitate. Având în vedere sprijinul deplin al instituției partenere implicată pȃnă acum în implementarea Proiectului Educațional ,,Dăruind vei dobândi”, există premisa derulării în acelaşi mod, dar și a îmbunătățirii activităților şi structurii proiectului în viitor. Echipa organizatoare propune extinderea pe o perioadă de cinci ani a acestei activități complexe, deoarece s-a bucurat de susţinerea și aprecierea părinţilor şi de popularitate în rȃndul elevilor. - Motivația propunerii activității
Comisia de evaluare constituită la nivelul unității de învățământ a apreciat, conform criteriilor de evaluare specifice, că proiectul ,,Dăruind vei dobândi” poate fi înscris în competiția națională o activitate de succes în Săptămâna Școala altfel deoarece:
- scopul și obiectivele sunt clare, iar rezultatul a fost cel așteptat: activitatea a avut un caracter interdisciplinar, vizând competențele cheie, dar și abilitățile artistice ale copiilor, aceștia fiind entuziasmați;
-activitățile din cadrul acestui proiect au avut un conținut atractiv, stimulând creativitatea, spiritul de echipă, comunicarea între elevi, punând în valoare generozitatea și spiritul civic al persoanelor implicate; - prin asimilarea învățăturilor creștine însușite în orele de cateheză s-a urmărit implicarea lor într-o activitate de voluntariat creștin;
- la nivelul unității noastre, acest proiect a avut un impact pozitiv în rândul elevilor, care au colaborat cu plăcere și s-au implicat în toate activitățile propuse; toți și-au manifestat dorința de a participa și în anul următor.
- Săptămâna Școala altfel, să știi mai multe, să fii mai bun, a constituit cadrul optim pentru organizarea acestui tip de activități non-formale.
Alături de elevi, părinţii au fost implicaţi în manifestări care au transmis lecţia bunătăţii, înţelegând că „a primi”, „a dărui”, „a mulțumi” îl caracterizează pe OM. Cunoscând problemele comunităţii, aceştia au venit în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, la iniţiativa echipei de proiect, implicându-se activ în susţinerea proiectului.
B. Mărturii ale elevilor
”Particip întotdeauna cu plăcere la această activitate din școala noastră. Mă bucur să pot ajuta și eu cât de puțin.” (Beraru Andreea , cl. a VIII-a B)
”Este bine să îi ajutăm pe cei care au mai puțin decât noi, mai ales acum în pragul sărbătorilor” (Tănase Sabina , cl. a VII-a A)
”Ne pare bine când vedem că acești bătrâni pe care îi vizităm ne primesc cu brațele deschise și ne mulțumesc foarte mult pentru cele oferite. Ne bucurăm că îi putem ajuta.” (Beraru Carmen, cl. a VII-a B)
Mărturii ale profesorilor
”Iată că lucrând împreună putem realiza lucruri mari.Colaborarea dintre toți elevii școlii a rezultat în această activitate cu adevărat ”de succes” în comunitatea noastră. Felicitări doamnelor profesoare inițiatoare și coordonatoare ale acestui proiect și colegilor mei pentru promovarea ideii la nivelul colectivelor de elevi. Iar aceștia din urmă sunt mereu nerăbdători să participe la strângerea de alimente/fonduri pentru persoanele în vârstă din comuna Boroaia și nu numai.” (prof. Peiu Cristina)
Mărturii ale părinților
”Activitatea de voluntariat ”Dăruind vei dobândi” nu este la prima ediție. Impactul este din ce în ce mai puternic cu fiecare an. Copiii participă cu mare bucurie și sunt mereu dornici să ajute membri ai comunității boroiene care au nevoie de sprijin mai mult. Munca în echipă și spiritul de întrajutorare în cadrul comunității sunt lecții valoroase pe care copiii noștri le pot învăța prin astfel de activități.” (Ungureanu Iuliana, Președintele Comitetului reprezentativ al părinților de la Școala Gimnazială ”V. Tomegea” Boroaia)
Aspecte din timpul activității
Strângerea si distribuirea alimentelor la bătrânii din comuna.
Cateheza
Împodobirea bradului si concertul de colinde la Biserica ,,Buna Vestire ” din Bărăști
Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Groși